Jelly kelapa
Bahan untuk buat jelly kelapa
2 biji kelapa muda
1 cawan air ( kalau nk rasa fresh jangan tambah air langsung )
gula ikut kegemaran sbb sesetengah kelapa manis
daun pandan
agar-agar 8 gram ( anggaran )
secubit garam
bekas
Cara membuatnya :
1. Tapis air kelapa untuk asingkan isi kelapa dan airnya. Isi kelapa diparut atau dihiris, tetapi pastikan pisau bersih takut nanti rasa pedas.
2. Masak agar2 hingga hancur bersama daun pandan
3. Masukkan gula kacau hingga hancur
4. Masukkan air kelapa, garam
5. Bila mendidih tutup api, tuang dalam bekas.
6. Masak isi kelapa dalam periuk tadi, jgn lupa masuk sedikit air takut hangit.
7. Sesudah didih, angkat dlm bekas dan ceduk dan masukkan sedikit2 dalam tiap2 bekas yang diisi air kelapa tadi.
Resepi ini boleh hasilkan 10 bekas jelly kelapa